Δήμος Χαλκηδόνος


Γέφυρα

photo gefira

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

Η Γέφυρα είναι κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης και ιστορική έδρα του νέου Δήμου Χαλκηδόνος, με πληθυσμό 3.052 κατοίκους (2011). Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην ανατολική όχθη του ποταμού Αξιού 초등생활 매너백서 다운로드.

Οι κάτοικοι της Γέφυρας, είναι στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τις Μέτρες της Ανατολικής Θράκης και από την Σωζούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας. Τον συνολικό πληθυσμό συνθέτουν επίσης πολλές οικογένειες γηγενών (Κάτω Γέφυρα) και μερικές οικογένειες Βλάχων, Σαρακατσάνων και Καστανεριωτών 다운로드. Τα τελευταία χρόνια έχουν μετοικίσει στη Γέφυρα αρκετές οικογένειες από τη Θεσσαλονίκη.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Τοψίν (Τόψι). Το 1927 μετονομάστηκε σε Γέφυρα 오픈 오피스 다운로드. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές αναφέρουν ότι η Γέφυρα πήρε το όνομά της από την γέφυρα του ποταμού Αξιού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, και / ή από την αρχαία πολίχνη “Γέφυρα” που βρισκόταν στην ανατολική όχθη του Αξιού, απέναντι από τις αρχαίες “Ίχνες”.

Η Γέφυρα ανακηρύχθηκε σε κοινότητα το 1928 και την ίδια χρονιά ιδρύεται το πρώτο κοινοτικό ιατρείο και θεμελιώνεται το πρώτο Δημοτικό σχολείο plex 파일. Το 1978 λειτουργεί το Γυμνάσιο Γέφυρας.

Σήμερα στη Γέφυρα λειτουργούν 2 Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο και Ταχυδρομείο.

Η ενοριακή εκκλησία της Γέφυρας είναι αφιερωμένη στη Παναγία Ρευματοκρατούσα & στον Απόστολο Θωμά 잉크샌즈 다운로드. Εκκλησιαστικώς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Το Ναό της Παναγίας Ρευματοκρατούσας κοσμούν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας και το ξυλόγλυπτο τέμπλο που έφεραν από την χαμένη τους πατρίδα οι πρόσφυγες Μετρινοί 신서유기 7 4화 다운로드. Εκτός βέβαια από αυτά κουβάλησαν όλο τον εξοπλισμό της Εκκλησίας τους, από εικόνες και βιβλία της Μητρόπολης, καντήλες, κρυστάλλινους πολυελαίους και μανουάλια. Όλα αυτά τα κειμήλια της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού εκτός από το ναό της Παναγίας κοσμούν και το Εκκλησιαστικό μουσείο και μας θυμίζουν όλη αυτή την λαμπρή ιστορία catia v5 r23 다운로드. Στη Κάτω Γέφυρα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης υπάρχουν οι εκκλησίες Αγ.Τρύφωνα και Αγ. Ζωσίμου, Κωνσταντίνου και Ελένης και τα παρεκκλήσια του Αγ. Φανουρίου και Αγ. Γεωργίου 다운로드.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων που βρίσκεται στη Γέφυρα και το οποίο στεγάζεται σε μια ιστορική έπαυλη. Το 1999 το Υπουργείο Άμυνας αγόρασε την έπαυλη αυτή για να την αξιοποιήσει ως Μουσείο 다운로드. Αυτό βέβαια δεν ήταν τυχαίο.

Στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των Ελληνικών δυνάμεων στις 24 Οκτωβρίου του 1912  με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο και παρέμεινε έως τα χαράματα της 27ης Οκτωβρίου. Οι μέρες αυτές υπήρξαν καθοριστικές για την τύχη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας, λόγω των δραματικών διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα responseentity 파일. Εδώ, στις 26 Οκτωβρίου 1912, συμφωνήθηκε η άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες από τον Τούρκο διοικητή της πόλης Ταχσίν Πασά, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο προαύλειο του Μουσείου.

Στις αίθουσες του κτιρίου ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα όπως όπλα, ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, διάφορα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως επίσης και αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας «ΜΕΤΡΕΣ-ΣΩΖΟΥΠΟΛΗ»

Add a comment

You must be logged in to comment.